Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

 

Nyt on Talvivaaran osalta osalta otettu käyttöö sen vaatima kriisijohtamismalli, pahasti myöhässä mutta viimeinkin.

 

Valtioneuvoston kanslian tänään klo 15.43 antaman tiedotteen mukaan "Hallitus seuraa Talvivaaran tilannetta aktiivisesti. Talvivaaran tilannetta seurataan kymmenessä eri ministeriössä ja ministeriöiden valmiuspäälliköt ovat kokoontuneet viikonloppuna neuvotteluun Kainuun ELY-keskuksen kanssa. Hallitus varautuu järjestämään Talvivaaran tapahtumia ja jatkotoimenpiteitä koskevan neuvottelun kuluvan viikon aikana."

 

 

http://vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=369167Tämä merkitsee, että pääministerin alaisten valtioneuvoston kanslian valtiosihteerin Olli-Pekka Heinosen tai turvallisuusjohtajan Timo Härkösen vetämänä valmiuspäällikkökokous on jossakin vaiheessa liittynyt mukaan mobilisoimaan ja koordinoimaan koko valtionhallintoa.

Juuri tätä joulun 2004 tsunamissa käytettyä ja sen jälkeen vielä kehitettyä toimintamallia puolustusministeriö Jyri Häkämiehen johdolla alkoi vastustamaan ja sen mukaisesti Kataisen hallitus toimi vielä viime joulun myrskyissä, ja liian pitkään tässäkin tilanteessa. Nyt Talvivaaran laajan turvallisuustilanteen käytännön pakko on saanut Kataisen hallituksen jälleen ottamaan käyttöön Vanhasen I hallituksen syksyllä 2006 määrittämän Valtion kriisijohtamismallin.

 

 

Kansalaisena voi vain toivoa, että hallituksen saama kokemus vaikuttaa myös sen tämän syksyn turvallisuuslinjauksiin, jotta tämänkin käytännön kokemuksen opettaman demokraattisen valtionjohdon mukainen ja ammatillisesti kestävä Valtion kriisijohtamismalli ja tilannetta riittävän vahvoin voimin ennakoiva kriisijohtaminen saadaan vakiinnutettua maahan.


Silloin ei seuraavissa suurissa turvallisuustilanteissa tai kriiseissä enää tarvitse aloittaa alusta korostamalla, että "toimivaltaiset viranomaiset" tai "itsenäiset yritykset" ovat vastuusa - ja vasta kriisin laajennuttua turvautua pääministerin ja valtioneuvoston perustuslain mukaisiin valtuuksiin ja velvollisuuksiin.


Asiasta kiinostuneille vielä taustaa eilisestä Helsingin Sanomissa ja blogissa olleesta artikkelista.

 

http://www.ristovolanen.fi/118302917

11. marras, 2012