Risto Volasen kotisivu

Keskustelua Vihreästä aallosta

Kaksi fb keskustelua Vihreän aallon ajasta NKL:ssä

1. Keskustelu

Jatkan vähitellen tapahtuneen dokumentointia. Tässä tyyli on paikoin erityisen vahvaa, mutta niin olivat erityisesti SDP:n puoluesishteeri Erkki Raatikaisen teesit nuorten loppumisesta Keskustasta - mihin tämä puhe oli erityisesti vastaus. ...Samaan aikaan myös opiskelijapolitiikassa nousevan keskustan ja siitä yllättyneiden sosialidemokraattien välit olivat kärjistyneet vahvaksi aatteelliseksi kilvoitteluksi, kuten Ylioppilaslehden artikkeleista näkyy.Näytä lisää

Teoriasta käytäntöön, suvijuhlapuhe Pelkosenniemellä 1968

www.ristovolanen.fi

Ensimmäiset tämän sivun dokumentit ovat aatteellista kamppailua erityisesti opiskelijamaailmassa. Samaan aikaan alkoi kuitenkin myös teorian soveltaminen käytäntöön NKL:n Vihreän aallon ohjelmatyössä. Keväällä 1968 NKL:n...

Jari Jukka Hietalaajatonta aatosta....

Juha Arvid Mikael ManninenPuhuit hyvin silloin kauan sitten. Paljonkohan tuosta on toteutunut, jäänyt toteutumatta tai toteutumassa?

Olavi MartikainenRisto. Mileleen palaa aatteellinen jykevyys, jolla liiikettä uudistettiin ja nostettiin noina aikoina. Tuossa olisi vastausta prof. Meinanderin tyhjänpäiväisille näkemyksilleen JV seminaarissa.

Risto VolanenOlli, oli taas mukava nähdä seminaarissa.
Noin koen minäkin. Elävässä tulevaisuuden liikkeessä puhutaan ja rohkaistaan syvältä ja voimakkaasti. Kuten toisaalla sanon, Meinanderin esityksessä oli puolensa, mutta hän ei tavoita mistä keskustassa on kysymys.

Noihin aikoihin pääsin yllättäen ja pyytämättä Roomaan jossa kuulin Suomea pidettävän poliittisen pimeyden syntysijana. Vähitellen alan aktivoitua, koska tuossa on ideaa.

Olli SaarelaOn olemassa suuri ero puheen ja puheen lukemisen välillä, Suomessa tarvitaan puhujia, Risto on hyvä puhuja, vain empaattinen puhe uppoaa jos siinä on aate mukana, minun mummoni sanoi aina joskus papin saaarnasta: hyvä saarna mutta henki puutttui. Niin se on.

·

Jaakko LaurilaSamaan aikaan kun noita vanhoja aikoja muistellaan, EU suunnittelee vesilaitosten yksityistämistä, seuraavaksi omien kaivojen käyttökieltoa, sadeveden keruukieltoa, ym. mitkä on jo monessa muussa paikassa toteutuneet. Elämme mielenkiintoisia aikoja, vanhoja asioita kannattaa kerrata, jos niistä löytyisi jotain oppia tulevaisuuden virheitten välttämiseksi.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Keskustelu

Viime viikon Johannes Virolaisen tapahtumien jälkeen kokosin viikonvaihteessa laajemmin yhteen vuosien 1967-1969 puheita ja kirjoituksia - toivon mukaan rohkaisemaan uuden polven tutkijoita selvittämään, miten tänäänkin tuntuva aatteellinen asetelma alkoi hahmottua. Myös laajemmin historiaa harrastaville saattaa löytyä yllättäviäkin näkökulmia.

Olli SaarelaHieno homma, näin poistuu iso aukko nuorisopolitiikan historiasta, ei mitään totuuskomissiota vaan mitä todella tapah tui ja analyysia, sen tämä kansanliike ansaitsee eikä sitä Risto kukaan muu näiltä osin voi tehdä, täydentävää aikalaiskuvausta voimme antaa.

Aulikki HeinonenTaitaapi olla vielä tallella nuo rintanapit :)

Matti SippolaMinullakin on vielä tuollainen nappi tallella.

Matti SippolaOlisihan sitä jotakin muisteltavaa minullakin noista ajoista. Läheltä piti,että olisin ollut mukana valtauksessa, mutta osallistuin puheellani vasta sen jälkeen Messuhallissa pidettyyn tilaisuuteen.

Tapio RajavuoriHistoriatietoisuuden ja -kirjoituksen kannalta on hienoa, että Risto on tuonut tälle foorumille noiden vuosien kirjoituksiaan, jotka selittävät suuren osan Suomen opiskelijaradikalismin noiden vuosien tapahtumista ja myös siitä, mistä syystä Keskustapuolueeseen syntyi vahva opiskelijapolitiikka. Keskustan erittäin keskeinen asema Suomen opiskeljaliikkeessä jatkui sitten ainakin vuosikymmenen, ehkä paljon pidempäänkin.

Martti VäyrynenTilaisuus oli arvokas Johannes Virolaista muistellen

Hemmo SuikkiHyppäsin tuohon aaltoon mukaan sen syntyessä ja yhä sitä mukana keikutaan sitä eteenpäin työntämässä, niin elämässä kuin politiikassakin!.. Mitäs sitä parasta huonommaksi vaihtamaan...

En ollut mukana vanhan valtauksessa. Meilläpäin Pohjanmaalla ei ole totuttu tällaiseen. Tämä suomen opiskelija radikalismi oli enemmän partaradikalismia. Se näkyi siinä, että yliopiston nuoremmat opettajat tulivat resusissa vaatteissa luennolle. Kysyin kerran proffalta, että pitääkö niille kerätä ehjiä vaatteita.

Risto VolanenPaavo, kiitos viimeisestä. Josko jaksat lukea osan noista KOLNKL sivun dokumenteista...

Vielä pari sanaa siitä Naantalin kokouksesta. Muistan kun valmistauduimme Turussa kokoukseen. Jäsenistömme enemmistö ei hyväksynyt KOL :lin johtokunnan linjaa. Naantalissa löytyi yhteinen kanta ja äänestyksessä tuli selvä päätös. Sinä Risto vedit kokouksen tyylikkäästi. Näin KOL palautettiin keskustan linjalle ja siihen päättyi KOL:in ns yleisdemokraattinen vaihe, joka tarkoitti sitoutumista vasemmistoyhteistyöhön.

Markku VarjonenRistossa on tutkijaa vaikka muille jakaa. Tosin jakamaton.

Timo KaunistoOlen yrittänyt selvitellä mihin tuo keskustan vihreä aalto jäi. Toistaiseksi ei ole parempaa vastausta kuin että 80-luvun tahtopolitiikan alle.

·

Sinne se jäi!

·

Asiaa. Kotiinpaluu. Tulevaisuuskutsunnat. Lopullinen ratkaisu pedofiileille.

Juha KorkeaojaTutkimuksen paikka tässä olisi. Minne hävisivät 1960-luvun lopun ja 70-luvun alun nuorisopoliitikot. Työuraa ja perhettä rakentamaan. Mustan tusinan ja koijärvi-liikkeen välissä olisi olisi ollut vihreän aallon lipunkantajille paikka

·

Nuoriso näytti olevan kovasti vetämässä tri Karjalaisen presidentinvaali vankkureita v 1981 loppuun saakka.

Tämän alkiolaisena ihmisyysaatteena tunnettun poliittisen sivistyshumanismin toteuttaja Johannes Virolainenkin oli sivistyspolitiikassaan sekä työssä maan ja maakuntien hyväksi.

Virolaisen aika: sivistystä, työtä, rauhaa

www.ristovolanen.fi

Eilen tuli Johannes Virolaisen syntymästä kuluneeksi 100 vuotta. Eduskunnassa ja edellisenä päivänä Järvenpäässä järjestettiin sen merkeissä koskettavat tapahtumat. Matti Vanhanen vertaili 1960 –luvun ”Pääministerinä Suomessa” –kirjan kertomaa...

Olli SaarelaSekäJärvenpään ilta että Eduskunnan juhlasemiaari olivat aitoja Johannes Virolaisen muistamisia ja arviointeja - ehkä aika on nyt kypsä. itselleni tuli tunney yhtenäisestä liikkeestämme joka pystyy katsomaan taakseen ja otttamaan opikseen. Risto sinulle erityisikiitos, ilman panostasi ei olisi päästy aiheeseen sisälle.Tilaisuudet olivat elämää aidosti rikastavia.

Haglund tilaa hyökkäysvaunuja, Haglund sopii hävittajistä, Haglund ostaa ohjuuksia Israelista, Haglund puolustaa Dragsvikia, Haglund haluaa naisia armeijaan.

Ensi viikolla Magnar Dahlen valitsee hiihtäjät, Magnar Dahlen johtaa suomalaisten taistelua
...Näytä lisää

Risto O. ToivanenVirolainen oli esimerkillinen, pidetty ja voimakas vaikuttaja. Harmi, etten ehtinyt tuonne Järvenpään tapahtumaan.

Kiitos Risto Järvenpään tilaisuudesta ja hyvästä raportista! Tilaisuudet osoittivat, että Johanneksen muisto elää voimakkaana.