Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

 

 

 

 

 

Venäjän sosialistinen vallankumous julistettiin 7. marraskuuta 1917. Neuvostoliitto lakkautettiin 25. joulukuuta 1991.

 

 

Kesän 1991 Janajevin kaappausta ja sen kaatumista seuranneina viikkoina presidentti-pääsihteeri Gorbatšovista oli levitetty huhua, että hän oli ollut mukana kaappaushankkeessa. Lisäksi Venäjän neuvostotasavallan presidentti Boris Jeltsin oli nöyryyttänyt häntä julkisesti. Gorbatšov jäi vielä virkaansa, mutta arvovaltaansa menettäneenä. Vahva mies oli nyt Jeltsin.

 

 

Gorbatšovin lehdistöavustajaksi tuli saman sukupolven monien suomalaisten - kuten Erkki Liikasen, Ulf Sundqvistin ja minun - hyvin tuntema Andrei Gratshov (kuvassa vasemmalla juuri ennen lakkauttamista). Myös siksi hänen silminnäkijän kertomus tapahtumien kulusta on varsin koskettava. Hänen mukaansa esimies yhä "uskoi (tai antoi luulla uskovansa), ettei mitään ole vielä menetetty".

Jeltsin kutsui joulukuun 8. päiväksi Valkovenäjälle, Puolan rajan lähelle salaiseen kokoukseen Ukrainan ja Valkovenäjän presidentit. Kokouspaikan määräsi mahdollisuus käryn käydessä paeta rajan yli. Kokouksessa kolmen neuvostovaltion johtajat sopivat Neuvostoliiton hajottamisesta. Jatkossa kolmen neuvostotasavallan parlamentit hyväksyivät sopimuksen, ja peli oli selvä sekä Neuvostoliiton että Gorbatšovin osalta.

Vuoden 1991 joulua edeltävät viikot Gratshov avusti esimiestään valmistelemaan julistusta erostaan, Neuvostoliiton lakkauttamisesta sekä käytännön järjestelyissä Neuvostoliiton vallan välineiden, kuten ydinasejärjestelmän johdon, siirtämiseksi Venäjälle ja Boris Jeltsinille.

Joulukuun 20. päivänä klo10.45 Gratshov oli paikalla, kun Gorbatšov soitti Helmut Kohlille eroavansa. Sen jälkeen lehdistöpäällikkö sai tehtäväkseen järjestää tiedotustilaisuuden 24. joulukuuta, siis länsimaiden jouluaattona. Gratshov sai kuitenkin esimiehensä suostumaan siirtämään tilaisuus joulupäivään - ja kertoo muistelmissaan sarkastisesti jatkaneensa näin Neuvostoliiton elinaikaa vuorokaudella.

Gratshov oli paikalla, kun vajaat kaksi tuntia ennen eroilmoitustaan Gorbatšov soitti Yhdysvaltojen presidentti George H. W. Bushille eroavansa hetken perästä ja jättävänsä ydinaseiden laukaisuvälineet Venäjän johdolle eli Jeltsinille. Englanninkielisen läntisen median välittäessä Gorbatšovin eroilmoitusta Gratshov kertoi saman Ranskan TV2:lle.

-----------

Lähde ja kirja-arvio: Andrei Gratshov: Venäjän menneisyys on arvaamaton: suojasään nuoren matkapäiväkirja

 

”Le jour où L’URSS a disparu”

25. joulu, 2021