Risto Volasen kotisivu

Blogi

Viime perjantaina presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen mukaan: "Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta toistaa periaatteellisen myönteisen kannan, joka on vallinnut jo keväästä lähtien. Ratkaisu menee kuitenkin nyt ensi viikon puolelle, niin että Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä Suomen hallituksen kanta on ilmoitettavissa".

Tänään tiistaina Ylen mukaan pääministeri Katainen sanoo: ”Olemme päätyneet siihen, että olisi luontevaa, että Suomi ja Ruotsi osallistuisivat Norjan valvontavuoroon tammi-huhtikuussa 2014”.

Samassa Ylen uutisessa ”puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen katsoo, että Islannin ilmavalvontaan osallistuminen edellyttää nyt juridisten yksityiskohtien selvittämistä ja laajaa keskustelua eri tahojen kanssa.” ”Epämääräisissä tunnelmissa emme voi lähteä”, Puheloinen kommentoi asiaa Ylen uutisille.

Kun presidentti Niinistö sanoi perjantaina, että ratkaisu siirtyy ensi viikon puolelle, mikä valtioelin on tehnyt ratkaisun tämän viikon puolella?

Vai onko ratkaisu tehty jo viime perjantaina ja samalla päätetty julkistaa se vasta tänään kuntavaalien jälkeen? Jos näin on menetelty, miten presidentti Niinistön perjantainen lausunto on perusteltavissa?

Jos ratkaisua ei tehty perjantaina, mitä uutta informaatiota ratkaisun pohjaksi saatiin perjantain ja tiistain välillä?

Kun puolustusvoimain komentaja Puheloinen nyt sanoo, etteivät juridiset yksityiskohdat ole selvät ja tarvitaan laajaa keskustelua, kuka on virkavastuulla esitellyt nyt tehdyn ratkaisun Tasavallan presidentin ja hallituksen osalta ja onko puolustusvoimain komentaja ollut läsnä ja esittänyt mielipiteensä?

Iltasanomien mukaan pääministeri Katainen sanoo, että Islannin ilmavalvonnan yksityiskohdista "keskusteltava vielä Naton kanssa". Hänen mukaansa "Suomella on valmius osallistua Islannissa sekä valvontaan että tunnistelentoihin. Koneiden lentämistä aseistettuna ei ole suljettu pois."

Millä juridisilla ja turvallisuuspoliittisilla perusteilla Suomella on valmius osallistua Naton ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmän osana aseistettuilla koneilla Natomaan ilmatilan valvontaan?

Eikö Suomella ole ollut viime kevään jälkeen aikaa keskustella asiasta riittävästi Naton kanssa?

Millä perusteella hallitus tekee ja julkistaa merkittävän turvallisuuspoliittisen ratkaisun, jos sen juridisia yksityiskohtia ja Natoon liittyviä seikkoja ei ole selvitetty?

Itse päätöksen sisällöstä tarvitaan komentaja Puheloisen kaipaama laaja keskustelu. Yhtään kestävää perustetta Islannin ilmavalvontaan osallistumisesta ei ole esitetty.

30. loka, 2012