Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YLE:n A-tudisossa käytiin jälleen kerran keskustelua "kansallisvaltiosta" ja "nationalismista".

 

 

Keskustelu "kansallisvaltiosta" ja "nationalismista" on usein aika omituista kun koko ihmiskunnan poliittinen järjestelmä perustuu Westfalenissa vuonna 1648 sovittuun suvereeniin valtioon eli kansallisvaltioon. Koko kansainvälinen järjestelmä kuten esimerkiksi EU ja YK sekä kansainvälinen oikeus perustuvat tällaisten valtioiden välisiin sopimuksiin.

 

 

Yhtä omitusta on laittaa vastakkain kansallisuus ja kansainvälinen järjestelmä. Jokaisella ihmisellä on kotikunta, maakunta, kansakunta ja ihmiskunta - joille kaikille riittää paljon työtä kaikilla seuraavilla vuosikymmeneillä.

Suomi on demokrattisena sivistysvaltiona yleisinhimillisen erityinen muoto ja sellaisena ihmiskunnan mitassa ainutkertaisen hieno saavutus. Suomen synty ja nousu ovat hyvä malli monille nykyisille tietään etsiville kansakunnille. Tämän demokraattisen kansansivistykseen perustuvan oikeusvaltion perustana on pitkä kansallinen sivistyshistoria eli kansallinen kulttuuri, ja siksi sitä on puolustettava ja kehitettävä edelleen yleisinhimillisen erityisenä muotona - eli myös torjumalla sen kaikki nyt menossa olevat ideologiset kampitusyritykset.

9. tammi, 2020