Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osaltani, COPA-COGECA:n entisenä pääsihteerinä esitän ranskalaisille ja läheisille kunnioittavan osanoton presidentti Jacques Chiracin kuoleman johdosta.

 

 

Hän oli aikamme suuri eurooppalainen, ranskalainen sekä maaseudun ja maatalouden lämmin ystävä. Ensimmäisen kerran koin sen läheltä EU:n neuvoston huippukokouksessa Berliinissä keväällä 1998, kun komissio yritti kurittaa maataloutta ja maaseutua, mutta itse kokouksessa presidentti Chirac otti johdon käsiinsä sekä tahdollaan että ylivoimaisella osaamisellaan. Valvoin kaksi yötä hotellissa ja ranskalaiset pitivät COPA-COGECA:n pääsihteeriä ajan tasalla. Osaltani saatoin taas mm. viestiä tulevista käänteistä Suomen maatalousministeriön Jarmo Vaittiselle ja hän edelleen omille ministereilleen.

 

 

Sen jälkeen järjestömme johto kävi kaksi kertaa tapaamassa presidentti Chiracia Pariisissa. Tavallisesti tällaiset tilaisuudet olivat viljelijöiden edustajien pyrikimysta vaikuttaa valtiollisiin johtohenkilöihin, mutta tässä tapauksessa hän tenttasi meitä tunnemmeko asiat perinpohjaisesti ja onko strategiamme ja taktiikkamme kohdallaan. Kun puhuin, hän aloitti sanomalla, miten hienoa on, että COPA:lla on suomalainen pääsihteeri, joka puhuu ranskaa. Muutamissa muissa satunnaisissa tapaamisissa hän tunsi heti nimeltä.

Mieleen jäi eityisesti keväällä 2003 vierailu pääministeri Jäätteenmäen matkassa Pietarin 300 vuotisjuhlassa. Olin tunnetussa Meripihka -huoneessa ja hän tuli sinne vaimonsa kanssa. Hän tunsi, onnitteli tuoreesta nimityksestä, esitteli vaimolleen, kysyi kuulumisia ja ilmaisi tyytyväisyytensä, että Suomessa on ranskaa puhuva valtiosihteeri.

Nämä ovat tietenkin henkilökohtisia kokemuksia, mutta kun ne sattuivat kaukaisen maan yhden tavallisen kansalaisen kohdalla on varmaa, että hänen pitkän elämänsä aikana samanlaisia kokemuksia hänen asenteestaan ihmisiin on tullut tuhansille Ranskassa ja muissa maissa. Kaikki varmaan pohtivat ja muistavat häntä samaan tapaan kunnioituksella.

26. syys, 2019