Risto Volasen kotisivu

Blogi

”Asemasotaa Kokoomuksen ja SDP:n kiistelyssä kunta- ja sote –uudistuksesta”, kertoi Kimmo Hensrikson juuri Ylen aamun uutisissa.

Kun lukee aamun Helsingin Sanomat, saa jälleen tiedollista vahvistusta, että tuo hallituksen sisäinen kiista on kiista on kiista kahden kestämättömän mallin välillä. Ei ole ihme, että niitä pyritään panttaamaan yli vaalien. Kuitenkin kyseessä on yli puolet kuntein toiminnasta ja rahoista.

Hesan uutissivulla (A 4) esitetään tiivis analyysi maan kuntien kantokyvystä. Se kertoo miksi hallituksen mallissa  – myös Uudellamaalla – halutaan tavalla tai toisella saada asiansa hoitaneet kehyskunnat maksamaan keskuskunnan – meillä Helsingin - kalliita rakenteita. Ja siinä sivussa jättää maakuntien muut erikokoiset paikkakunnat heitteille. Elinvoimaiset keskuskaupungit ovat meille kaikille tärkeitä, mutta hallituksen tai niiden nykyjohdon politiikka eivät niiden perusongelmia auta ja tarvitsevat uudistamista.

Siis miksi ihmeessä emme Järvenpäässä kehittäisi pärjäävää kaupunkiamme kotikuntana - ja ole laajemman alueen ja väestöpohjan asioissa tarpeen mukaisella tavalla alueellisessa yhteistyössä? Eli kunta-maakunta –malli sopii tännekin kuin nenä päähän.

Aamun Hesassa HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden on kuunnellut hallituspuolueiden arvioita tulevista 90-170 kunnasta ja kirjoittaa: ”Ralismia sote-uudistukseen. Tällaisella kuntamäärällä ei pystytä yhdistämään nykyisten terveyskeskusten ja 20 sairaanhoitopiirin toimintoja pelkästään kuntien vastuulle.”

Siis miksi ihmeessä toimivat sairaanhoitopiirit kuten HUS pitäisi hallituksen esittämällä tavalla hajottaa ja siirtyä sekavuuteen? Miksi me järvenpääläiset ja uusmaalaiset emme kehittäisi sairaanhoitopiiriämme HUS:ia myös Uudellamaalla? Sairaanhoitopiirithän ovat valmis toimiva rakenne aluetasolla kunta-maakunta –mallin kehittämiseen.

22. loka, 2012