Risto Volasen kotisivu

Blogi

 










Näiden ajankohtaisten Stockmanin tiernapoikahyllytyksen, sukupuolineutraalisuuden yms. kultuuriteemojen taustalla on syvä kysymys.



Kulttuurimme kantavana sisältönä on pitkään ollut klassisen ja kristillisen sivistyshumanismin edesauttama ihmisyyden kehitys kaikessa rikkaudessan viisaaksi, kohtuulliseksi, oikeamieliseksi ja hyväntahtoiseksi persoonaksi. Monista eri syistä kuten 1970 -luvun takaiskun vuoksi Suomessa on muita länsimaita nopeammin saanut hegemonian metodinen naturalismi eli fysiikan tulo metafysiikaksi, jossa hyväksytään vain luonnontieteellisen menetelmän käsitteitä.


Näin murenevat arjen kielestä ja käytännöistä nuo ihmisyyden eettiset ihanteet. Seurauksena on ensiksi ns. antropomorfismi eli kaiken näkeminen samanlaiseksi: fyysisen luonnon, biologisen luonnon, eläinten, koneiden ja ihmisten. Stockmanin hyllytys on tyypilliseti tämän kulttuurin monismin seuraus, jossa kaikki samanlaistuu. Samalla, kun kulttuurin eettiset käsitteet murenevat, tapahtuu ihmisyyden taantumista kohti aikaisempia viha-kosto kulttuureiden kehitysvaiheita, mikä ilmenee mm. vihapuheena ja -toimintana.



Lisää aiheesta tällä Academia.edu sivulla

24. marras, 2017