Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

Aamun Helsingin Sanomat koskettaa yhtä arkaan kohtaan kuin Erkki Tuomioja toimittajilla. Tuomioja arvosteli uuden polven uusmilitaristisia toimittajia itse asiassa siitä, että nämä leikittelevät sodalla kuin pehmonallellaan. Helsingin Sanomien pääkirjoitus kysyy takaisin, kuka tämän aloitti?

 

Lehden pääkirjoituksen mukaan ”Kansanedustaja Erkki Tuomioja on useiden ulkoministerikausiensa aikana ollut mukana tekemässä avainpäätöksiä, joilla Suomi on sitoutunut puolustusyhteistyöhön Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.” Esimerkkien jälkeen lehti jatkaa, ”Tuomioja siirtyi oppositiokansanedustajaksi toukokuussa 2015. Sen jälkeen on ajoittain vaikuttanut siltä kuin hän olisi palannut vasemmistoradikaaleille juurilleen…”

 

Jyrki Kataisen hallitus ulkoministerinään Erkki Tuomioja aloitti talvella 2011 ja Sauli Niinistö aloitti Tasavallan presidenttinä talvella 2012. Sitä ennen Tuomioja oli ulkoministerinä Matti Vanhasen hallituksessa 2003-2007. Ero on siinä, että Halosen-Vanhasen kaudella hallituksen linja oli vahvistaa Itämeren alueen vakaata rauhaa pidättymällä lähtemästä osapuoleksi mukaan alueen sotilaalliseen kilpavarusteluun. Niinistön-Kataisen/Stubbin kaudelta alkaen Suomi on askel askeleelta integroitunut siihen osapuoleksi. Tästä on kyllä puhuttu alusta eli vuodesta 2012 alkaen.

 

Ei pidä paikkaansa, että alueen Itämeren alueen sotilaallinen eskalaatio tai Suomen liittyminen siihen olisi alkanut vasta Ukrainan kriisistä talvella 2014. Suomen erityispiirre on kuitenkin myös Ukrainan jälkeen ollut se, että maan ylin johto on samalla pitänyt hyvää keskusteluyhteyttä Venäjään. Suomen politiikka on toiminut niin, että presidentti Niinistön ”neljässä pilarissa” on jokaiselle jotakin kotimaassa ja ulkomailla. Käytännössä se on merkinnyt myös jatkuvaa kamppailua yhden pilarin miesten kanssa kuten mm. Helsingin Sanomien. Siinä mm. Tuomioja näyttää olleen tukena koko ajan. Nyt Helsingin Sanomat itse asiassa huomauttaa, että monella tuolilla on aina omat riskinsä. Tähän asti se on kuitenkin toiminut. Toivotaan parasta myös jatkossa.

 

 

1. syys, 2017