Kävin keskiviikkona Sippolan hovissa Pohjois-Kymen Paasikiviseurassa alustamassa Suomen synnystä ja kuohuvasta Euroopasta. Kiitos sekä seuralle että aktiiviselle yleisölle mielenkiintoisesta keskustelusta. Paikka oli historiallinen, entisen Suomen asioiden ministerivaltiosihteerin Woldemar Carl von Daehn aikoinaan omistama kartano. Paikalla ovat vierailleet myös mm. Kustaa III ja Aleksanteri I.
Oli jotenkin juhlallista ajaa muidenkin historiallisten paikkojen ohi kuten Anjalan ja Liikkalan. Tuli mieleen käydä katsomassa Anjalan kartanoa, jossa samaa niemä kantavan liiton allekirjoittajat kokoontuivat Kustaan sodan aikana kesällä 1788. Yksi heistä oli myös marsalkka Mannerheimin isoisän isä Carl Erik Mannerheim, josta kirjakin kertoo.
Yllätys oli suuri, kun kerrottiin, että kartano on suljettu ja myynnissä. Näin itsenäisyyden juhlavuoteen ajoittuvana se tuntui erikoiselta. En eilen voinut enempää osallistua keskusteluun asiasta, koska ei ollut tietoa asian taustasta. Lomien vuoksi en ole eilen saanut kiinni asiasta vastaavia viranomaisia, mutta perusasetelma on tullut esiin. Museovirasto ja Senaatti kiinteistöt ovat tässä ainoastaan hallinnollisessa roolissa. Päätökset on tehty ministeriöiden tasolla.
Takana on valtiovarainministeriöstä alkunsa saanut ja opetusministeriöön päätynyt pitkä prosessi, jossa on arvioitu valtion omistamien rakennusten historiallista arvoa, ja Anjalan kartanon osalta on päädytty kielteiseen ratkaisuun. Nyt esiin saadut jäljet päätyvät opetus- ja kulttuuriministeriöön Paavo Arhinmäen aikana. Kun saan lisää selville, jatkan pohdintaa. Jo tässä vaiheessa kaikki tarkentava tai täydentävä tieto on mielenkiintoista kuulla.
30. kesä, 2017