Risto Volasen kotisivu

Blogi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarkko Vesikansa avaa Kauppalehdesssä tärkeätä keskustelua, ettei tähän asti ole oikein hennottu keskustella talven 1918 koko kuvasta. Suomen synty kirjaan liittyvässä kommenteissa on voinut havaita, että nyt johtavassa ja muussakin vasemmistossa siihen ollaan valmiita. Kuitenkin juhlarahaan liittynyt keskustelu kertoi, että erityisesti kulttuurielämän uumenissa on myös jatkuvasti jälkijättöinen virtaus, joka jatkaa vanhalta pohjalta. Toinen esimerkki on yritys sabotoida Göteborgin kirjamessuja, joissa teemana on Suomen juhlavuosi.

 

 

Pardoksaalisesti sekä vuosien 1808-1809 että vuosien 1917-1918 tapahtumat elävät laajassa tietoisuudessa paljolti J.L. Runebergin ja Väinö Linnan sinänsä hyvässä tarkoituksessa luomien myyttien varassa. Osaltani pyrin antamaan kaikille yhteistä, kestävää kokonaiskuvaa Suomen synty ja kuohuva Eurooppa -kirjassa.

No, tietenkin asiaan kuuluu, että Venäjän lisäksi Suomeen on aina pyritty vaikuttamaan myös mm. Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Snellmanin valtio-opin voi tiivistää niin, että älkää olko yllytyshulluja - mihinkään ilmansuuntaan.

Jarkko Vesikansan kolumni TÄSSÄ

16. touko, 2017