Risto Volasen kotisivu

Blogi


Viime lauantaina Kulttuurikeskus Sofia järjesti yhteistyössä Filosofiklubin ja Kriittisen korkeakoulun kanssa seminaarin. aiheena ”Miksi olla eurooppalainen?” Kiitos järjestäjille. Lopuksi alustajilla oli paneeli puheenjohtajana metropoliitta Ambrosius. Myös Tapani Ruokanen oli seminaarissa paikalla.

 

 

Osaltani alustin otsikolla "Mitä on olla eurooppalainen, entä suomalainen?" ”Suomen synty ja kuohuva Eurooppa” pohjalta, tosin ottaen vauhtia sivistysaatteiden kehityksessä 2500 vuotta aikaisemmalta ajalta. TÄSSÄ

 

 

Nykyään teologeilla on hyvät valmiudet analysoida aikamme aatehistoriallista tilannetta. Osaltani kyllä murehdin seminaarissa, että nyt 500 -vuotisjuhlavuotena oman kirkkomme johto aktiivisesti unohtaa itse uskonpuhdistuksen – samaan tapaan kuin itsenäisyyden virallinen juhlavuosi itse Suomen synnyn.

Mielenkiintoista oli havaita, miten hyvin nuoren polven kokoomuslainen Wille Rydman on tehnyt historiallisen kotiläksynsä – päinvastoin kuin Kataisen ja Stubbin ikäluokka. Siinä on haastetta uuden polven keskustalaisille. Pitkäaikainen tuttavani Erkki Tuomioja alusti tutulla, vahvalla tavalla päivän teemasta. Hän taas edustaa yhtä - minulle rajoittunutta - valistuksen tulkintaa, joka sulkee Euroopan sivistysperinteistä pois erityisesti kristillisyyden ja on nyt johtamassa siirtymään sosialidemokraateista vihreisiin eli ideologiseen antropomorfismiin, joka ei tee eroa luonnon, eläinten, koneiden ja ihmisen välillä.

Palaan asiaan vielä lähiaikoina.

(Kuva Otto Olavinen)

20. maalis, 2017