Risto Volasen kotisivu

Blogi

Tällä kotisivulla on nyt 500 000 avausta. Viime aikoina niitä on ollut keskimäärin 4000 viikossa. Kiitos mielenkiinnosta.

Päästyäni eläkkeelle tarjosin joitakin tekstejä julkaistavaksi, mutta sitten huomasin, että kotisivu on kätevämpi.

Joitakin aihealueita on syntynyt.

Aatteellisesti ja kulttuuripoliittisesti olen suomalaiseen punavihreään hegemoniaan verraten toisinajattelija. 1960-1970 -lukujen vaihteessa löysimme joukolla G.H. von Wrightin ajattelun, jonka mukaan luonnontieteellinen menetelmä ja humanistinen kulttuuri täydentävät toisiaan.

Jätimme silloisen ja nykyisen yksipuolisen naturalistisen tieteenfilosofian hegemonian sekä Karl Marxin. Ne edustivat meille kasvotonta modernia, josta ennakoimme seuraavan kulttuurissa, mediassa ja yhteiskunnassa kaiken kieltävää apatiaa, kuten on käynyt.

von Wrightin eurooppalaisen humanismin tunnistimme elävän alkiolaisessa ihmisyysaatteessa ja kansanliikkeessä, jonka Suomi syntyi ja elää myönteisenä tulevaisuuden tekemisenä. Se on jatkuvasti työtä ja toivoa antava vaihtoehto.

Toisena aiheena olen kannattanut historiallista realismia. Hetken tunnelmiin perustuva ulkopolitiikka on aina ollut kallista ylellisyyttä suurille maille puhumattakaan pienistä. Aktiivinen vakauspolitiikka on sitä, että emme omalla politiikallamme aiheuta itsellemme ja muille haitallisia ketjureaktioita ja autamme oman vakaan politiikkamme pohjalta sovittamaan yhteen Itämeren alueella olevia suurvaltojen etuja.

Kolmas teema on ollut kriisien johtaminen. Nykymaailma tuo väistämättä yhä enemmän yllättäviä kriisitilanteita. Kokemuksesta voi sanoa, että ne hoidetaan sillä rakenteella, joka on valmiina. Koska Suomessa kriisijohtamisen rakenne ei ole kunnossa, meillä on aina uudelleen aluksi hapuilua uuden yllättävän tilanteen tullessa.

Viime aikoina blogit ovat ilmestyneet harvemmin kuin alussa. Se suunta varmaan jatkuu, mutta varmaankin myös jatkuu pohdinta ihmiskasvoisen modernin ja historiallisen realismin puolesta. On ollut ilahduttavaa tavata tuttuja ja tuntemattomia, jotka ovat myönteisessä hengessä kertoneet lukeneensa jotakin tältä kotisivulta. Kiitos myös siitä.

17. tammi, 2016