Risto Volasen kotisivu

Blogi

ETYK:in vuosipäivänä muistan tuon ajan Euroopan nuoria ystäviäni ja tässä erityisesti Andreita. Elokuussa 1972 Suomessa oli nuorison ETYK. Viimeisessä istunnossa tehtävänäni oli lukea yhteinen päätöslauselma. Sen jälkeen Andrei Gratshov puheenjohtajana totesi sen hyväksytyksi ja päätti kokouksen lyömällä nuijan pöytään. Istuimme salin edessä rinnakkain ja hän kysyi kuiskaamalla, voiko pitää nuijan, ja vastasin, että ole hyvä.

 

Noin 40 vuotta myöhemmin Andrei vieraili Suomessa, ja järjestin hänen kunniakseen illallisen tuon ajan yhteisille tuttavillemme, kuten Ulf Sundqvist, Jorma Ollila, Heikki Talvitie, Kari Rahiala ja Jarmo Mäkelä. Kerroimme, elämästä konferenssimme jälkeen, ja Andrei otti yllättäen salkustaan nuijan, kiitti lainasta ja palautti. Palautin sen sitten alkuperäiselle omistajalleen, joka osittautui olevan joku kokoomuksen järjestö.

Andrein ura päättyi Gorbatšovin tiedottajaksi ja henkilöksi, joka länsimaiselle medialle kertoi Neuvostoliiton lakanneen 21.12.1991. Seuraavassa pohdinta Andrein elämänkerrasta, joka kertoo mitä neuvostonuorelle tapahtui ETYKiä ennen ja sen jälkeen. Nyt tunnelmamme ovat varsin samanlaiset; emme onnistuneet rakentamaan turvallisuuden ja yhteistyön Eurooppaa; saimme sen alulle, mutta jotakin meni taas vikaan seuraavassa ikäluokassa.

Andrein muistemista TÄSSÄ: http://www.ristovolanen.fi/118302932

3. heinä, 2015