Risto Volasen kotisivu

Blogi

https://www.academia.edu/8954040/Henry_Kissinger_s_World_Order_from_Ukraine_towards_Westphalia_II

Entinen ulkoministeri Henry Kissinger julkaisi runsas kuukausi sitten mahdollisesti pääteoksensa, World Order. Siinä hän yhdistää aikaisempaan geopoliittiseen tarkasteluunsa geohistorian, eli tutkii keskeisten suurvaltojen poliittista historiaa 200-2000 vuoden ajalta. Sen perusteella hän toteaa, miten niillä kaikilla on taipumus pitää omaan kulttuuriaan universaalina eli yleispätevänä koko ihmiskunnalle, kuten Yhdysvallat, Euroopan Unioni, Venäjä ja Kiina.

Euroopassa oli vastaava tilanne 1500 –luvulla. Silloin paavi ja keisari katsoivat edustavansa yleispätevää auktoriteettia, johon muiden tulee sopeutua. Kapinan tekivät reformaatio sekä silloiset riippumattomat valtiot. Seurauksena oli kolmekymmentävuotinen sota ja sitä seurannut Westfalenin rauha.

Tuosta 1648 rauhasta sai alkunsa suvereenien eli täysivaltaisten valtioiden Eurooppa, jonka malli sitten vähitellen levisi koko maailmaan. Nyt Kissingerin huoli on se, että suurvallat eli mm. Yhdysvallat, EU ja Venäjä eivät enää aina kunnioita valtioiden itsemääräämisoikeutta vaan yhä useammin sivuuttavat sen. Jos näin jatketaan edessä on hänen mukaansa laaja kansainvälinen kriisi.

Rajallisista lähtökohdistani olen aikaisemmin pohtinut samoja kysymyksiä, ja siksi kirjoitin Kissingerin kirjasta laajahkon kommentaarin. Kissinger myös rohkaisee siinä, että hän 91 vuotiaana julkaisee teoksen, joka jää eturiviin poliittisessa kirjallisuudessa.

25. loka, 2014