Risto Volasen kotisivu

Blogi

Saksan johtavan talouslehden Handelsblattin kustantaja Gabor Steingart julkaisee laajan tilannearvion kansainvälisestä tilanteesta.

Hän sanoon mm.: ”Ukrainan tarkastelussaan monet mediat ovat vaihtaneet tasapainoisesta agitaatioon. Mielipiteiden kirjo on supistunut tarkka-ampujan käyttämään. Eskalaatiopolitiikka ei ole realistinen tavoite – ja vastoin Saksan etuja.

Steingart palauttaa mieleen ensimmäisen maailmansodan alun, jolloin Saksan tunnetuimmat kulttuurihahmot Max Weberistä Thomas Manniin rohkaisivat innostuneesti sotaan. Hän vertaa siihen nykyisten medioiden ja valtioiden johtajien aggressiivista asennetta. Hän kuvaa myös esimerkein saksalaisen median nykyistä leitsontaa, missä suomalainen media ei jää ainakaan toiseksi.

Kirjoittaja toteaa syytösten ja vastasyytösten hävittävän tosiasiat.

Kuka johti ensin harhaan? Alkoiko kaikki Venäjän hyökkäyksestä Krimille vai yrittikö länsi ensin Ukrainan horjuttamista? Haluaako Venäjä laajentua länteen vai NATO itään? Vai kävikö ehkä niin, että kaksi maailmanvaltaa tapasivat samalla ovella keskellä yötä aivan samanlaisin tavoittein kolmannen puolustuskyvyttömän suhteen, joka nyt maksaa umpisolmun joutumalla sisällissodan alkuun?”

Tämän jälkeen Seingart arvostelee ankarasti  nykytilanteeseen johtanutta politiikkaa ja vertaa sitä Willy Brandtiin ja Egon Bahriin. Suomalaista koskettaa yhteenveto. Saksan nykyinen liittopresidentti “Joachim Gauck muistaa: ’Sana joka teki mahdolliseksi minun sukupolveni kulkea eteenpäin oli Helsinki’” Voi vain surra, kuinka paljon ja kuinka nopeasti Suomi on kadottanut ulkopoliittista pääomaa, jota oli ehditty koota - kadottanut omaksi ja koko maanosan tappioksi.

9. elo, 2014