Risto Volasen kotisivu

Blogi

Sote-sopimuksen mukaan kuntien sosiaali-ja terveyspalveluissa olevat 265 500 henkilöä ja 21 miljardia euroa keskitetään viiden erva-alueen johtoon ja ne taas vahvempaan kansalliseen ohjaukseen eli johonkin ministeriöön.

Viikko on kulunut salaisesti valmistellusta sopimuksesta, eikä yksikään media ole kertonut, mitä se pitää sisällään. Jo menettelytavassa on jotakin hyvin vierasta.

Samaan aikaan valtion aluehallintoa aiotaan keskittää edelleen. Elyt, avit, TE-keskukset ja maistraatit sekä yksittäiset virastot aiotaan osin yhdistää tai joitakin muuttaa jopa yhdeksi virastoksi. Kun sote-uudistus etenee, sen alueiden jako näyttää tietä myös muulle hallinnolle.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kuvailee, että ”vaihtoehtoinen ääripään malli on se, että kaikille aluevirastoille perustetaan yksi yhteinen valtakunnallinen virasto ja sen alla olisi muutama toimipiste eri puolilla maata.”

Samaan aikaan komitea valmistelee koko keskushallinnon uudistamista ja sen suunnitelmissa on kaikkien ministeriöiden lakkauttaminen ja niiden yhdistäminen valtioneuvoston alaiseksi yhtenäiseksi keskushallinnoksi. Valtioneuvoston ministeriöt taas keskitetään yhdeksi ministeriöksi eli pääministerin aliseksi.

Ylen mukaan hankepäällikkö Janne Kerkelä ilmaisee asian niin, että ”pannaan Suomi Oy Ab kuntoon ja lisätään tehokkuutta ja tuottavuutta.” Kun kyse on vielä nykyään parlamentarismin ja kuntien itsehallinnon pohjalta toimivasta yhteiskunnasta, parempi ilmaisu olisi, että ollaan siirtymässä demokraattisesta järjestelmästä täysin keskitettyyn malliin.

Tämä kaikki tietenkin kuulostaa pahalta unelta, ja sitä se onkin koko järjestelmää valmistelevien mielissä. Mutta kansalaisten on nyt parasta herätä, ennen kuin se on liian myöhäistä.

30. maalis, 2014