Risto Volasen kotisivu

Blogi

Hallituksen eiliset päätökset kunnista olivat Kokoomuksen suurempi voitto ja SDP:n suurempi tappio kuin päältäpäin näyttää. Ihmeteltyään kaksi vuotta työllisyyden ja julkisen talouden kehitystä hallitus siirtää nyt  julkisen talouden taakkaa tasaverotuksen kunnille. Yhdessä sote-uudistuksen kanssa 12 keskuskaupungin ympäristön pakkoliitokset merkitsevät oikeiston alkuperäisen suunnitelman etenemistä.

Kyseessä on Suomen saneeraus, joka jättää osan Suomesta ja suomalaisista heitteille. Tavoitteena on lopettaa 200 kuntaa, ajaa alas 20 sairaanhoitopiiriä ja lopulta koko väliasteen hallinto, jonka tehtävät siirretään keskuskaupungeille. Julkisten palveluiden yksityistäminen etenee ja loput palvelut keskitetään 12 kokoomusjohtoisen keskuskaupungin johtoon. Niin tehdään myös ”kehyskunnille”, ja loppu osa maakunnista alistetaan sote-uudistuksella keskuskaupunkien isäntäkunnille. Näin ne voivat rahoittaa ilman uudistuksia omaa huonoa  hallintoaan.

Helsingin seudulla Espoo ja Vantaa pystyivät jarruttamaan. Uudessa metropolihallinnossa kolme keskuskuntaa ovat niin vahvoja, että myös ne voivat laittaa laskunsa täkäläisiin kehyskuntiin kuten meille tänne Järvenpäähän. Muu osa Uudenmaan maakuntaa jää oman onnensa varaan ja laitetaan lopulta hattu kädessä anomaan metropolihallinnolta, kuten muissa maakunnissa keskuskaupungeilta.

Vuosi sitten SDP näytti huomanneen, että kokoomusjohtoinen hanke jättää heitteille myös suuren osan heidän kannattajistaan - ja lopulta koko vuosikymmenien työllä rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan. Mutta nyt puolue on unohtanut lupauksensa, ettei tule pakkoliitoksia. Ketjureaktion laukaisijana sillä on suuri kielteinen vaikutus kaikkeen siihen, mitä SDP on pitkän historiansa aikana saanut aikaan. Huomiota kiinnittää jatkuvasti sekin, miten vaikeata on hyväksyä perheen omaa valinnan vapautta sitä itseään koskevassa asiassa. Jürgen Habermasin termejä käyttäen, eilinen päätös kotihoidon tuesta oli vertaansa vailla oleva järjestelmän interventio ihmisen elämismaailmaan.

Toivon että Keskusta yhdistää nyt kansalaisten laajan enemmistön toimimaan suomalaisen työn ja hyvinvoinnin puolesta hallituksen vallan, väestön ja rahan keskittämistä vastaan. Siihen antaa jatkuvasti parhaan perustan kotikunta-maakuntamalli.

 

30. elo, 2013