Risto Volasen kotisivu

Blogi

Näinä päivinä tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Mikko Niskasen Pienviljelijöitä dokumenttisarjan ensimmäinen jakso esitettiin. Se tuli neljänä jaksona kerran viikossa Ylen ykköskanavalla ennen uutisia. Se löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Niskanen oli sitä ennen toteuttanut Seitsemän surmanluotia elokuvan, jossa dramatisoitui tragediaksi silloisen syrjäkylän pienviljelijän kriisi. Sen jälkeen hän halusi vielä dokumentoida elokuvassa näytelleiden ja heidän kyläläistensä arkea. Mukana dokumentissa ovat mm. Surmanluodeissa poliisin osaa näytellyt Niskasen veli Sakari Niskanen, metsänvartijana ollut Ilmari Piilonen sekä pontikankeittäjä Sulo Hokkanen.

Olin tutustunut Mikko Niskaseen syksyllä 1971. Niskanen pyysi minua mukaan kevättalvella ja kesällä 1973 filmattuun dokumenttiin tekemään käsikirjoitusta ja sitten myös haastattelemaan kaksi jaksoa ja selostamaan yksi jakso. Käsikirjoittaminen tarkoitti käytännössä sitä, että kuhunkin jaksoon etsin ne yhteiskunnalliset ja taloudelliset taustat, jotka kysymyksin tai selostaen nostettiin esille. Ne olivat tulleet tutuksi, kun talvella 1970 ja 1972 olin vaalien merkeissä kiertänyt kymmenillä Keski-Suomen kylillä.

Tänään on hyväksi katsoa hetki elämää syrjäkylillä 40 vuotta sitten, tunnistaa miten paljon on muuttunut, muistaa miten kivisistä pelloista monet nykysuomalaiset on kasvatettu ja antaa arvo tuon elämänpiirin suurelle kuvaajalle Mikko Niskaselle.

29. elo, 2013