Risto Volasen kotisivu

Blogi

(Kuvassa Presseuropen kuvitusta Liberation tekstille.)

 

Heti eilistä Helsinki- kokemusta koskevan pohdintani perään huomaan taas pohjoisen ja etelän kulttuurin kysymyksen elävän myös etelässä.

Ranskan vasemmistolaisessa Liberation lehdessä Italialainen filosofi Giorgio Agamben ehdotta Etelä-Euroopan latinalaisten maiden liittoutumista protestanttisen Saksan ja yleensäkin pohjoisen ylivaltaa vastaan. Siinä hän palaa Hegel-Marx pohjasta ponnistavan filosofi Alexandre Kojèvin heti sodan jälkeen kenraali de Gaullelle tekemään muistioon.

Onneksi sentään de Gaulle ja Ranska eivät seuranneet tuota ideaa vaan etsivät Saksan kanssa yhteistä tietä, joka nyt tunnetaan Euroopan Unionina. Muussa tapauksessa meidän sukupolvemme ei ehkä olisi kokenut näitä 70 rauhan vuotta.

Yhteen asiaan on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota. Agamben perusargumentti on sama kuin pääministeri Cameronilla. EU:n yritys yhdistää ja samanlaistaa monin tavoin erilaiset maat jatkuvasti yhä tiukemmaksi ja keskitetymmäksi tulevaan unioniin on tuomittu epäonnistumaan.

Tältäkin kotisivulta löytyy vuoden alusta sama argumentti. Se perustui havaintoon, että Euroopan historiassa nyt on menossa seitsemäs yritys samanlaistaa elämäntavat ja keskittää valta – ja kaikki kuusi aikaisempaa ovat epäonnistuneet.

Euroopalla tarvitaan siis uudistuva malli, joka kunnioittaa sekä yhteisiä etujamme että kansakuntien tarpeita ja mahdollisuuksia.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/3593961-latin-empire-should-strike-back

26. maalis, 2013