Dramaattiset vuodet

 

 

 

 

 

Juuri tänään 102 vuotta sitten 3.3.1918 ja näinä päivinä Suomelle tapahtui paljon.

 

- Brest-Litovskissa allekirjoitettiin Saksan ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus, joka jätti Suomen Saksan etupiiriin.


- Mannerheim sai Seinäjoella kuulla Saksan kutsumisesta Suomeen ja ilmoitti eroavansa.


- Jääkärit ilmoittivat Mannerheimille haluavansa sotia yhtenäisenä joukkona tarvittaessa omin päin ilman ryssänupseeria.


- Heimo-aktivistien joukko tuli Vaasaan ja sai senaatilta luvan hyökätä Itä-Karjalaan Suur-Suomen toteuttamiseksi.


- Helsingin vallankumoushallitus tiesi Suomen jääneen Saksan etupiiriin eli häviävänsä sodan, mutta sen komentaja Eero Haapalainen antoi käskyn yleishyökkäyksestä.


- Suomen sosialistisen työväentasavallan ja Neuvosto-Venäjän välillä solmittiin sopimus, jossa mm. rajakysymykseen luvattiin palata myöhemmin.


- Pietarissa Trotski ymmärsi väärin Brest-Litovskista tulleen sähkeen ja määräsi Murmanskin neuvoston kutsumaan maihin englantilaiset ja puolustautumaan näiden kanssa yhdessä saksalaisia ja suomalaisia vastaan.


- Länsirintamalla Ludendorff valmisteli Michael -hyökkäystä, jonka tuloksena mm. englantilaisten kenraali Hubert de la Poer Gough joutui eroamaan ollakseen vuoden perästä käytettävissä Englannin sotilas edustajaksi Suomessa - muuten sama kenraali, joka kväällä 1917 johti "Taistelulähetit 1917" -elokuvan V armeijaa Bullecourtin taistelussa.

 

 

Sen jälkeen kahdessa vuodessa tapahtui paljon sekä Euroopassa että Suomessa. 

 

Jos haluaa päästä selville, millä logiikalla maailma nyt toimii "kylmän sodan" ja "yksinapaisuuden" jälkeen, parasta tutustua logiikkaan 102 vuotta sitten. Sen voi kätevästi tehdä lukemalla "Suomen synnyn" ja "Nuoren Suomen".

3. maalis, 2020