Tänään 200 vuotta sitten ilmestyi ensimmäinen varsinainen suomenkielinen sanomalehti, Reinhold von Beckerin Turun Wiikko-Sanomat. Se ylsi 1600 kappaleen levikiin ja ilmestyi vuoteen 1831. Kreikan vapaussodan kannattaminen toi keisarillisen keskeytyksen 1822. 100 vuotta sitten Turun Wiikko-Sanomia muistettiin laajasti lehdistössä, mutta nykyisen median ohjelmaan kuuluu viraantuminen myös sen omasta historiasta.
Von Becker kehitti suomenkieleen mm. sanat hallinto, ihmiskunta, keksintö, laitos, lukio, sanomalehti, valtameri, virasto ja väestö sekä toi yleiseen käyttöön mm. savolaiset eläke, kokeilla ja sijainen.
Suuri asia oli ottaa käyttöön Kangasniemeltä sana "sivistys" käännöksenä saksankielen "die Bildung" sanalle, joka tarkoittaa ihmisen koko vapaan, viisaan ja eettisen persoonan kasvamista kristillisen, sivistyshumanistisen ja kansallisen kulttuurin sekä tiedollisen valistuksen voimin. Sivistyksen puolesta on jatkuvasti toimittava sitä hajoittavia ja näin ihmisyyttä kiusaamiseen, vihaan ja väkivaltaan taannuttavia ideologioita vastaan. Viimeksi sivistys kärsi Euroopassa tappion 1930 -luvulla.
Kunnioitettavan ensimmäisen 23 numeron yrityksen kansankieliseksi lehdeksi oli tehnyt Antti Lizelius jo 1776.
8. tammi, 2020