Tänään 100 vuotta sitten Santeri Alkion päiväkirjaan tuli yksi sen dramaattisimmista ja ratkaisevimmista merkinnöistä.
”Hämmästyttävä paljastus. Mannerheim ja Judenitš solmineet sotaliiton. Tänään kertoi Holsti minulle salaisesti, että englantilainen kenraali Goff [Gough] oli hänelle ilmoittanut, että Mannerheim on solminut Judenitšin kanssa sotaliiton, joka sitten on alistettu Englannin hyväksyttäväksi! Holsti sanoi Goffille: No, oletteko hyväksyneet? Suomen hallitus ei koskaan sellaista hyväksynyt. Goff siunaamaan. H. selittää: Valtionhoitaja ei sellaista sopimusta koskaan voi tehdä ilman hallituksen suostumusta. Nyt lie Goff sähköttänyt asiasta Englantiin.
Huomenna kokoontuu valiokunta käsittelemään kysymystä taas neuvotteluista noiden ryssien kanssa. Nyt tiedän mitä teen. Se on lopetettava – siksi kunnes presidentti on valittu. Hyvä jumala! Kiitos Sinulle siitä, että annoit minun vaistota jotakin, jolla olen jyrkästi vastustanut Pietariin hyökkäystä ja neuvotteluja venäläisten kanssa. Mutta nyt tajuan, että Kailan sähkösanoman suojeluskuntien esikunnille on ollut, kuten olen aavistanut, ensin säkissä ja tullut sieltä pussiin. Se on ollut kotoisin Ingnatius-Mannerheimista.
Nyt pelkään, että tämä joukko provoseeraa levottomuuksia ennen kuin presidentin vaali tulee tapahtumaan, saadakseen sitten Mannerheimin valtaan. Niillä on aikomus tehdä vallankaappaus! Silmät auki ja taisteluun Suomen puolesta!”
Samana päivänä 1. heinäkuuta Alkio sai Eero Erkolta myönteisen vastauksen kysymykseensä suostuuko K. J. Ståhlberg
presidenttiehdokkaaksi, ja hän puolestaan vastasi, että ”…silloinhan asia on selvä. Meidän ryhmä valitsee häntä."
Valtioneuvostossa käytiin kamppailu hyökkäyksestä Pietariin, ja siinä Santeri Alkio, Eero Erkko ja Kaarlo Castrén pääsivät voitolle. Puolustusministeri Walden ilmoitti eroavansa, mutta kaikkien ministereiden monien vetoomusten jälkeen pääministeri Castrén totesi asian tulleen selvitetyksi 3. heinäkuuta.
Mutta tilanne oli kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä.
-----------------------
Lisää tästä historiallisesta kesästä: "Nuori Suomi sodan ja rauhan Euroopassa 1918-1922"
1. heinä, 2019