Tänään on niukasti mutta kuitenkin huomattu, että Suomen eduskunta julistautui korkeimman vallan käyttäjäksi sata vuotta sitten.
Mutta mitä tapahtui konkreettisesti?
Sata vuotta sitten oli yleislakko ja lehdet eivät ilmestyneet. Jyväskyläläinen Sorretun Voima kuitenkin ilmestyi ja julkaisi uutisena paitsi lakon alkamisen myös, sen mitä seuraavana yönä päätettiin, mutta peruttiin. ”Vallankumous Suomessa. Suurlakko alkanut viime yönä kello 12. Työt lopetettu kaikkialla maassa työväestön oikeutettujen vaatimusten tukemiseksi. Työväen järjestyskaartit ottaneet järjestyksen ylläpidon huostaaansa.”
Eduskunnan oikeisto oli yrittänyt saada kolmen hengen valtionhoitajakunnan ottamaan vallankumouksen kaataman keisarin vallan. Kun se ei edennyt, eduskunnan puhemiehistön enemmistö eli Lundson ja Ingman esittivät 15. marraskuuta, että ”keisarin ja suuriruhtinaan vallan käyttäminen annetaan Suomen senaatin ratkaistavaksi”.
Heimolan lämpötila oli korkealla, kun Alkio teki puhemiehistön esitykseen vastaehdotuksen: ”Koska sitä valtionhoitajakuntaa, jolle eduskunta on päättänyt antaa Suomen korkeimman hallitusvallan käytön, ei vielä ole voitu valita, päättää eduskunta toistaiseksi itse käyttää sitä valtaa, joka voimassa olleitten säännösten mukaan on kuulunut keisarille ja suuriruhtinaalle.”
Eduskunnan pöytäkirja kertoo historiallisesta päätöksestä:
”Äänestys ja päätös:
Puhemies: Ken hyväksyy puhemiehistön ehdotuksen, äänestää
”jaa'', jos ”ei" voittaa, on ed. Alkion ehdotus hyväksytty.
Äänestyksessä annetaan 68 jaa ja 127 ei-ääntä.
Puhemies: Eduskunta on siis päättänyt hyväksyä ed. Alkion ehdotuksen. (Kättentaputuksia, hyvä-huutoja eduskunnasta ja lehtereiltä.)”
Alkion pelisilmä piti myös tämän jälkeen. Hän esitti, että istuntoa jatketaan ja käsitellään kuntalakien ja kahdeksan tunnin työaikalain vahvistaminen. Kyseessä oli koko vuoden politiikan yhden umpisolmun avaaminen. Kesällä eduskunta oli hyväksynyt kuntalait ja kahdeksantuntisen työaikalain, mutta kun se itse oli myös valtalailla julistanut Venäjän väliaikaisen hallituksen pos viralta sisäisissä asioissa, ei ollut korkeinta valtaa, joka olisi voinut vahvistaa lait. Nyt eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan haltijaksi, joten se saattoi myös vahvistaa nämä lait.
Oikealta vastustettiin Alkion esitystä, ja hän vastasi esittämällä tilannekuvan: ”Minä en pelkää henkilökohtaisesti niitä uhkauksia, joita eduskuntaa vastaan on tehty. Mutta minun täytyy sanoa, että minä vakavasti pelkään k a n s a l a i s s o t a a.” Puolen yön aikoihin eduskunta päätti kokoontua samana yönä 1.40 ja se vahvisti lait 2.40.
Nyt eduskunta oli ratkaissut vuoden kipeimmät kysymykset, valtalain radikalisoidun version, kahdeksantuntisen työaikalain ja kunnallislain.
Saman päivän aamuna aseistautuneet vallankumousneuvoston edustajat valtasivat säätytalon, joka oli eduskunnan valiokuntien ja ryhmien kokoontumispaikka. Se oli osa yleislakkoa mutta myös aamuyön päätöstä toteuttaa Suomessa vallankumous äänin 14-11. Mutta sitten kaksi tuntia myöhemmin sama vallankumouksellinen keskusneuvosto päätti peruuttaa vallankumouksen äänin 13-12. Sen perään niukkaan enemmistöön kuuluneet alkoivat ajaa yleislakon lopettamista. Katkerien keskusteluiden jälkeen julistettiin ”lakon päättyvän, mutta vallankumouksen jatkuvan”.
Pietarissa ei innostuttu suomalaisten tovereiden epäröinnistä. Kun Kuusinen joulukuussa meni tapaamaan Leniniä, tämä vinoili, aikovatko suomalaiset toverit ”jatkaa vallankumousta vai oikein tehdäkin sen”. No sen jälkeen alettiin miettiä, josko pantaisi tuumasta toimeen.
Mitä siis tapahtui Suomessa aamuyöstä 16. marraskuuta 1917? Ainakin voi sanoa, että Suomi otti vallan omiin käsiinsä ja oma vallankumous siirtyi puolitoista kuukautta. Venäjän vallankumouksen avaama ikkuna pysyi auki vielä ajan, joka tarvittiin itsenäisyyden julistamiseen ja varmistamiseen. Itse asiassa myös Edvard Gylling totesi tämä muistelussaan kuten myös O.V. Kuusinen hän tosin harmitellen.
Santeri Alkio merkitsi päiväkirjaansa: ”Suuret taistelut eduskunnassa. Ml. ehdotukset aseman järjestämiseksi. – Siirrettiin suuriruhtinaan valta eduskunnalle suuren taistelun jälkeen… - vahvistettiin kunnallislait ja 8-tuntinen laki. Lopet. klo ½3 yöllä. Se oli historiallinen yö sekä maalle että maalaisliitolle. Me pelastimme aseman ja maan kansalaissodasta… Kun kaikki oli lopussa, vallitsi hilpeä mieli. Tuntui kuin olisi päästy jostakin painostuksesta.”
15. marras, 2017