Pietarissa Työläis- ja sotamiesneuvostojen yleisvenäläinen konferenssi julisti mielenosoituksen 1. heinäkuuta 1917 omilla iskulauseillaan, mm.: "Rauhan puolesta ilman aluesiirtoja tai sotakorvauksia, kansojen itsemääräämisoikeuden perusteella. Perustava kansalliskokous kutsuttava koolle (säätämään uusi perustuslaki). Venäjän vallankumouksellinen prosessi yhdistettävä työläis- ja sotamiesneuvostojen ympärille."
Leninin bolsevikit olivat peruuttaneet edellisen lauantain mielenosoituksensa, mutta ilmoittivat nyt olevansa mukana. Mutta sen lisäksi he julkistivat sille omat iskulauseensa, jotka lopulta johtivat bolsevikkien vallankumouksen voittoon 7. marraskuuta mm.:
"Alas vastavallankumous, Duuma ja imperialistit. Kaikki valta neuvostoille. Kauan eläköön työläisen valta valvoa tuotantoa. Kansa aseisiin. Ei erillisrauhaa Wilhelimin kanssa, ei salaisia sopimuksia Englannin ja Ranskan kanssa. Neuvostojen on julkaistava heti todella oikeudenmukaiset rauhanehdot. Vastustamme hyökkäyspolitiikkaa. Leipää, rauhaa, vapautta." "Työhön! Aika ei odota!"
Edellisen lauantain peruttuun bolsevikkien mielenosoitukseen Suomessa Työmies lehti oli suhtautunut pidättyvästi. Nyt se julkisti sekä mielenosoituksen yhteiset teesit että bolsevikkien teesit. Tuossa vaiheessa Leninin bolsevikit olivat vielä Venäjän neuvostoissakin pieni vähemmistö.
Myös Helsingissä venäläiset sotilaat pitivät mielenosoituksensa, ja Työmieslehti uutisoi, että "Helsingin sos.dem. kunnallistoimikunta kehottaa työväkeä ottamaan osaa järjestettävään mielenosoitukseen". Suomalaisina tunnuslauseina olivat mm. "Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen" ja "Alas kapitalismi". Työmieslehden mukaan osanottajia oli Helsingissä n. 50 000.
Samana päivänä sotaministeri Kerenski antoi Venäjän joukoille käskyn hyökkäykseen maailmansodan itärintamalla. Se ei mennyt hyvin siitäkään syystä, että osa joukoista kieltäytyi bolsevikkien linjan mukaisesti tottelemasta käskyjä.
Tämä mielenosoituspäivä aloitti laajetessaan ja väkivaltaistuessaan Pietarissa "heinäkuun kriisin", jonka pääministeriksi tulleen Kerenskin johtama väliaikainen hallitus vielä sai hallintansa. Suomessa se rohkaisi säätämään valtalain ja johi Kerenskille uskollisten kahden divisioonan saapumiseen maahan, eduskunnan hajoittamiseen sekä uusiin vaaleihin 1. lokakuuta. Lenin pakeni piiloon Helsinkiin.
Romaniassa IV ratsuväkiarmiejakunnan komentaja ja tuore kenraaliluutnantti Mannerheim nyrjäytti näihin aikoihin nilkkansa ja pääsi hoitoon Odessaan.
Pietarissa paikalla olleen Elizaveta Naryshkinan mukaan siellä laulettiin Marseljeesia. Tältä se kuulosti: https://soundcloud.com/arzamas-academy/marseillaise-1917
1. heinä, 2017